HARDLOPEN EN YOGA

20 Juni 2018

7 GEWELDIGE REDENEN WAAROM HARDLOPERS MET YOGA MOETEN STARTEN

Ben je een hardloper die een persoonlijk record wil breken, of heb je te kampen met een blessure waardoor je loopschoenen eventjes in de kast staan? Yoga kan een belangrijk onderdeel zijn om je doelen sneller en efficiënter te bereiken. Daarnaast heeft het ook een tal van voordelen voor je algemene gezondheid. Wij sommen alvast 7 redenen op waarom jij als hardloper moet starten met yoga.

  1. ADEM IN EN ADEM UIT

Op de juiste manier ademen, speelt een belangrijke rol bij yoga. Door rustig en gecontroleerd te ademen, help je je lichaam en geest in balans te brengen wat ook zijn vruchten afwerpt bij het hardlopen. Je zal er immers beter in slagen om je hartslag tijdens het lopen te laten zakken waardoor je veel energie bespaart!

  1. POWER

Yoga versterkt de belangrijkste spieren die je vooral gebruikt tijdens het hardlopen. Daarnaast worden ook de dieperliggende houdingsspieren getraind, waardoor je gemakkelijker blessures kan voorkomen en omzeilen.

  1. STERKE RUGSPIEREN

Rugklachten komen veel voor bij hardlopers. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn een slechte voorbereiding en een verkeerde manier van lopen. Daarnaast moet je lichaam tijdens het lopen heel wat schokken opvangen. Yoga versterkt de rugspieren en houdt de rug flexibel. Het gevolg is dat de druk en de spanning vermindert en de kans op blessures ook kleiner wordt.

  1. BYE BYE STRESS

Stress is een vreemd beestje en is helaas in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken. Yoga helpt om je gevoelens onder controle te krijgen, wat ideaal is tijdens zware trainingen of belangrijke wedstrijden.

  1. GOEDE HOUDING

Een goede loophouding is van essentieel belang voor een loper. Dankzij yoga vergroot je de mobiliteit van de wervels en wordt de rug soepeler. Het gevolg is dat je langer met een ontspannen gevoel kan lopen.

  1. FLEXIBILITEIT

Om nog sterkere loopprestaties neer te zetten, heb je niet alleen conditie en kracht nodig, maar ook een flinke dosis flexibiliteit zodat het lopen soepeler verloopt. Yoga maakt je spieren, pezen en gewrichten losser waardoor je nog flexibeler kan trainen.

  1. MENTAAL STERKER

Hardlopen vergt heel veel inzet, doorzettingsvermogen en wilskracht. Regelmatig deelnemen aan een yogasessie verhoogt je concentratievermogen waardoor je je beter op je doel kan focussen.