Blue Monday

21 Januari 2019

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Het donkere weer, de stress na de vakantie en het verminderen van je motivatie om je goede voornemens uit te voeren, zijn de factoren die ervoor zorgen dat je je slecht voelt.

Drieduizend jaar geleden gebruikten de Maya’s al zweethutten om te herstellen van stress en gevaar. En ook vandaag gaan we naar de sauna om de strijd tegen stress aan te gaan. Wist je dat 1 op 3 Finnen wekelijks naar de sauna gaat? En dat zij volgens de World Happiness Index van de Verenigde Naties het meest gelukkige volk ter wereld zijn?

Een uurtje in de sauna is niet alleen een rustmoment in drukke tijden, maar heeft dus blijkbaar ook een positief effect op je mentale gezondheid. Je stressniveau daalt en zo hebben bijvoorbeeld ook de kleuren een verschillend effect op je humeur. Rood werkt stimulerend, blauw laat je ontspannen, groen brengt rust en geel maakt je vrolijk.

Beter slapen

In de sauna valt er licht op je netvlies waardoor je lichaam melatonine aanmaakt, een slaaphormoon waardoor je sneller inslaapt en je slaapkwaliteit is hoger. Door regelmatig naar de sauna te gaan, vermindert je cortisolgehalte, het lichaamseigen stresshormoon.

Minder pijn

Om beter met de warmte om te kunnen gaan, begint je hart sneller te pompen. Door die verhoogde bloedcirculatie heb je minder last van pijn, herstelt je lichaam beter en kan je sneller ontspannen. Omdat je lichaam meer energie nodig heeft om het bloed rond te pompen, produceert je brein meer endorfines waardoor je blijer wordt.

Gezonder brein

Een studie van dr Jeffrey Lieberman wees bovendien uit dat wie naar de sauna gaat een snel en sterk anti-depressief effect ondervindt en dat verschil tot zes weken later voelt. Ook vermoeidheid en angtsgevoelens verminderen.

Een andere studie bij 2.300 mannen in Finland, die 20 jaar duurde, wees uit dat wie 4 tot 7 keer per week naar de sauna gaat 66% minder kans heeft op dementie dan wie nooit naar de sauna gaat.

Tot slot: door te zweten doe je een detox, je zweet heel wat afvalstoffen uit zoals cadmium, arseen, lood and kwik, allemaal zware metalen die een negatief effect hebben op je brein en je mentale gezondheid.

Naar de sauna gaan is dus eigenlijk een natuurlijke anti-depressiva! Waar wacht je nog op?